Nowy produkt Lutenica.
Pierwotnie Lutenica była mieszanką różnych warzyw, jednak jej klasyczny przepis zawiera grilowane pozbawione skórki czerwone papryki “Kapia”, pomidory i wedle uznania, kilka grilowanych i obranych bakłażanów. Dodaje się małej ilości oleju oraz przypraw. Cukru się nie dodaje, ponieważ bułgarskie czerwone papryki “Kapia” zawierają 9% suchej substancji, z której połowa to cukry, oraz zawierają trzy razy więcej witaminy C niż cytryna.
Bułgarska lutenica, w swojej klasycznej i niezmienionej formie ma cudotwórcze, odżywcze, dietetyczne, a nawet i lecznicze właściwości. Zawiera wiele składników najbardziej potrzebnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Cukry owocowe, kwasy, witaminy, sole mineralne i mikroelementy zawarte w bułgarskiej lutenicy są łatwo przyswajalne jako źródło budulcowe i energetyczne.
Lutenica ma bardzo przyjemny smak, intensywny czerwony kolor, apetyczny aromat i przecierową konsystencję. Nie ma osoby, która po spróbowaniu lutenicy nie została mile zaskoczona jej smakiem, a nawet często sięgała znów po tą wyśmienitą potrawę.
1 Pytanie konkursowe : Jaką potrawę przygotujesz z sosem Lutenica
gdybyś wygrała-wygrał zestaw Premium Rosa.
2 W komentarzach dodać swój przepis.
2 W komentarzach dodać swój przepis.
4 OGŁOSZENIE WYNIKÓW W CIĄGU 7 DNI PO ZAKOŃCZENIU KONKURSU
Konkurs trwa od 08.07 do 22.07 2012r.
Lutenica doskonale komponuje się z grillowanym mięsem. Przygotowałabym ją jako sos do tradycyjnych bułgarskich kotlecików z mielonego mięsa tj. kebabcze.
OdpowiedzUsuńPrzygotowuję je w następujący sposób:
Potrzebne produkty:
700 g mielonego mięsa baraniego lub indyczego
1 żółtko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
Kumin i kminek rozdrabniam w moździerzu. Mięso mielone mieszam z przyprawami, żółtkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną cebulą. Formuję małe podłużne kotleciki. Smażę je na grillu lub patelni grillowej. Gotowe kotleciki podałabym z sosem sosem Lutenica oraz sałatką grecką lub tzatziki.
pozdrawiam,
Dorotka (dorota.mly@gmail.com)
A ja podałabym ją do smażonych kiufteta.
OdpowiedzUsuńMożna je zrobić z jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny lub baraniny ewentualnie z mieszanki wieprzowiny z którymś z pozostałych gatunków.
Składniki:
500g mielonego mięsa j.w.
125g białego chleba lub bułki
0,5 szklanki mleka
1 cebula
1 jajko
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu, pół pęczka natki pietruszki, sól
maka do panierowania
olej do smażenia
Chleb lub bułkę namoczyć w mleku. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki.
Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i natkę pietruszki, jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić aby odstawała od rąk. W miarę potrzeby dodać trochę mleka. Formować z mięsa małe kulki, obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
Jako dodatek proponuję sałatkę z fasoli.
aronia ( aroniawiemcojem@gmail.com)
Ja dodałabym ją do kuskusu by zaostrzyć smak i nafaszerowałabym papryki, następną propozycją byłaby czerwona zupa z ryb na ostro a kolejnym daniem do któego bym wykorzystała lutenice byłby pieczony pstrąg glazurowany lutenica
Usuńgosiaziolkowa@gmail.com
Myślę, że gdybym wygrała sos Lutenica, wyśmienitym daniem, do którego by pasował ten sos, jest PIZZA.
OdpowiedzUsuńUżyłabym go jako sosu bazowego do ciasta.
Składniki:
NA CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 25g drożdży
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
SOS:
- sos Lutenica.
DODATKI:
- ser żółty starty na tarce,
- szynka w plastrach,
- pieczarki pokrojone w cienkie plastry,
- czerwona papryka konserwowa pokrojona,
- jedna mała suszona pikantna papryczka.
W letniej wodzie rozrabiamy drożdże. Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję rozrobione drożdże, cukier, sól, olej, jogurt i wyrabiam ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta (po około 0,5h) wałkujemy ciasto i układamy na blasze obsypanej mąką. Ja używam tej kwadratowej oryginalnej z piekarnika. Na cieście rozsmarowuję sos Lutenica. Układam szynkę. Na to ser żółty, pieczarki, papryka konserwowa i posypuję pokruszoną pikantną papryczką.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piekę około 10-12 minut.
Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, choć na pewno pierwszy kawałek zostałby spróbowany bez, by poczuć w pełni aromat jaki jej nadał bułgarski sos Lutenica.
Smacznego.
E-mail: miraga@interia.eu
Lubie na FB jako Agnieszka B.
Janina
OdpowiedzUsuńUdka z kurczaka grillowane + sos bułgarski Lutenica.
Z udek kurczaka wydrylować kosci, kazde udko lekko rozbić aby otrzymac plat mięsa .
Majeranek ,sól ,pieprz,olej, i przyprawę do kurczaka,wszystkie składniki wymieszać i w powstałej zalewie moczyć udka około 4 godziny. Po upływie czasu piec udka na grillu na złocisty kolor.Zanim skosztujemy polać grillowane udka sosem bułgarskim Lutenica.
Smacznego.
Lutenica idealnie pasowałaby do mojej pizzy którą przygotowałam na bazie podobnego sosu. Musze powiedzieć że, ketchupy muszą się chować do pizzy. Grillowane warzywa w sosach to jest poezja, i każdego zachęcam do ich wypróbowania, podaje linka do mojej pizzy
OdpowiedzUsuńhttp://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/06/pizza-z-krewetkami-rukola-i-nagietkiem.html
mysza75@poczta.fm
na fb Magdalena kaczmarek
Szaszłyki z grillowanej polenty
OdpowiedzUsuńKolejna moja propozycja, zrobiłam szaszłyki z grillowanej polenty i idealnie pasowałby do niego sos lutenica. Pierwszy raz jadłam to włoskie danie i grillowane warzywa w sosie idealnie nadałyby mu smak.
150 g kaszy kukurydzianej
600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
łyżka masła
25 g sera cheddar albo innego
2 łyżki świeżych liści bazylii
łyżka świeżego oregano
sól i pieprz do smaku
1 cukinia
9 pomidorków koktajlowych
Kilka oliwek czarnych
1 plaster sera żółtego
1 pomidor duży
1 jajko
Listki Bazyli zielonej i czerwonej
Kwiatki nagietka
sos Lutenica
Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło. Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h. Następnie kroimy na kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je i pieprzymy. Na patyczki nabijamy kawałki polenty, cukinii i pomidorki koktajlowe. Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i kwiatkami nagietka.
Przepis na blogu polecam
http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/07/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html
mysza75@poczta.fm
na fb Magdalena kaczmarek
Taki sosik to myślę że do prawie wszystkiego można wykorzystać. Zazwyczaj jednak stawiam na prostotę, dlatego wykorzystałabym taki smakowity sosik aby sprawić moim bliskim radość w sobotni ranek robiąc smakowite śniadanko:
OdpowiedzUsuń• ciasto francuskie
• sos Lutenica
• mozzarela
• szynka szwarcwaldzka lub podobna
• orzeszki pistacji
Ciasto francuskie wykroiłabym w kształcie niewielkich kółek, które następnie posmarowałabym sosem Lutenica, następnie ułożyłabym na każdym okręgu mozzarellę i szynkę. Tak gotowe przekąski podpiekłabym w piekarniku. Na sam koniec posypałabym rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi. Do tego jeszcze podałabym świeże pomidorki koktajlowe skropione aromatyzowaną oliwą i liskami bazyli.
Tak sobie myślę że to by było naprawdę miłe rozpoczęcie dnia:)
Nic wymyślnego za to prosto i smakowicie.
Pozdrawiam serdecznie!
Małgosia Skiba (malgorzata.skiba@wp.pl)
Zofia
OdpowiedzUsuńTortilla z sosem Lutenica
Placki:
3 szkl mąki kukurydzianej,
1 łyżka oleju,
3 szczypty soli
woda letnia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dodać tyle wody, aby ciasto nie kleiło się do rąk, i nie było zbyt twarde . Następnie dzielimy je na mniejsze porcyjki i cienko rozwałkowujemy. Placki smażymy na suchej patelni.
Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
1 pomidor
1 ogórek
koperek
rzodkiewka
kukurydza
kapusta pekińska sól, pieprz ,olej
Piersi kroimy na grubsze kostki,posypujemy solą,pieprzem i podsmażamy na złoty kolor.
Po skrojeniu pomidora ,ogórka ,kapusty,dodajemy koperek ,kukurydzę rzodkiewkę i upieczoną pierś,wszystko mieszamy.Warzywa niczym nie przyprawiamy gdyż po zawinięciu w placki polewamy sosem Lutenica .
emi.gle@wp.pl Pozdrawiam.
Ja użyłabym Lutenicy do mojego drożdżowego chlebka
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3 szklanki mąki
Szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
Łyżeczka soli
20g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki Lutnicy
2 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonych ziół- bazylia, oregano…
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, czosnek, zioła, sól, rozczyn zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Do jednej dodajemy Lutenicę. Przykrywamy ściereczkami obie miski i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wałkujemy oba ciasta na prostokąt, układamy jeden na drugim i zwijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło.
Pieczemy w 180st około 40-50 minut.
Chlebek jest przepyszny a zapach jaki roznosi sie po domu po upieczeniu od razu przenoszą nas do Bułgarii
Bianka Biedroń
biedron.malg@gmail.com