Składniki :
2 kg. ogórków
5 szkl. wody
1,5szkl.octu Jamar
12 łyżeczek cukru
5 łyżeczek soli
1 łyżeczka papryki ostrej
czosnek ,chrzan,gorczyca,marchew,koper,liść selera , ziele angielskie, liść laurowy
Słoiki dokładnie myjemy ,wyparzamy .Do środka wrzucamy ząbek czosnku,kawałek chrzanu ,łyżeczkę gorczycy ,dwa ziarenka ziela, liść laurowy,koper marchew,listko selera .Uprzednio umyte ogórki układamy w słoikach .
Wodę ,ocet Jamar ,cukier , sól oraz paprykę ostrą mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i zalewamy słoiki.
Po dokładnym zakręceniu wkładamy do garnka gotujemy ok.5 min.Ugotowane słoiki wyciągamy i ustawiamy dnem do góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz