piątek, 30 sierpnia 2013

Ogórki konserwowane z dodatkiem papryki ostrej.




photo-ocet




Składniki :

2 kg. ogórków
5 szkl. wody
1,5szkl.octu Jamar
12 łyżeczek cukru
5 łyżeczek soli
1 łyżeczka papryki ostrej
czosnek ,chrzan,gorczyca,marchew,koper,liść selera , ziele angielskie, liść laurowy



Słoiki dokładnie myjemy ,wyparzamy .Do środka  wrzucamy ząbek czosnku,kawałek chrzanu ,łyżeczkę gorczycy ,dwa ziarenka ziela, liść laurowy,koper marchew,listko selera .Uprzednio  umyte ogórki układamy w słoikach .







Wodę ,ocet Jamar ,cukier , sól oraz paprykę ostrą mieszamy  do całkowitego rozpuszczenia i zalewamy słoiki.


Po dokładnym zakręceniu wkładamy do garnka gotujemy ok.5 min.Ugotowane słoiki wyciągamy i ustawiamy dnem do góry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz