czwartek, 3 września 2015

Drożdżowy strudel z jabłkami ,rodzinkami , morelami

Od kiedy pamiętam zawsze uważałam że ciasto drożdżowe nie wyjdzie , źle wyrobie ,nie wyrośnie .Niestety myliłam się , teraz z całą stanowczością stwierdzam że Strudel drożdżowy to smaczne i bardzo szybkie ciasto .Oczywiście  z jabłkiem , myślę że to będzie ostatni wpis na temat jabłek .Ale cóż zrobić jak ja uwielbiam jabłka .



Składniki na ciasto:

3,5 szkl. maki
0,5 kostki masła
 1  szkl. mleka
25 dag. drożdży
szczypta soli

2 całe jaja

Nadzienie :

 3 jabłka
15 dag. moreli
15 dag. rodzynek
cynamon
cukier waniliowy

Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko , rozpuszczamy margarynę i drożdże .Całą mieszaninę wlewamy do miski gdzie uprzednio została wsypana maka i szczypta soli .Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy .Odstawiamy ciasto na 30 min. do wyrośnięcia .W tym czasie  myjemy i obieramy jabłka kroimy w kostkę  .Wrzucamy do garnuszka lekko podsmażany wraz z cukrem waniliowym.Rodzynki oraz morele zalewamy wrzątkiem  , pozostawiamy na 10 min aż napęcznieją .Po upływie czasu przecedzamy przez sito i oprószmy mąką.









Ciasto wałkujemy nie zbyt cienko ,kroimy w prostokąty .Na pierwszy prostokąt    układamy jabłka ,kilka rodzynek i morele , przykrywamy drugim   następnie ponownie nakładamy składniki i tak w kółko .Najlepiej nałożyć nadzienie na cztery prostokąty i włożyć do formy , ponownie na cztery prostokąty i dołączyć do tych znajdujących się już w formie do pieczenia . Nie zwracajmy uwagi na to iż jeden prostokąt  będzie mniejszy drugi większy .Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopnie na około 35 minut .Najlepiej sprawdzić wykałaczką jak będzie sucha  ,więc placuszek gotowy .


4 komentarze:

  1. Mniam, pyszne musiało być :) Uwielbiam takie aromatyczne drożdżówki pełne owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada cudownie. Musze sie odważyć i zrobic drożdżowe ciasto bo nigdy nie robiłam zakładając ze mi sie nie uda! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcialabym to upiec ale nie moge zrozumiec czy te prostokaty ukladac pionowi bo na zdjeciu wyglada ....no wlasnie nie wiem czytam i czytam ten przepis ijestem glupia :) jak ukladac te prostokaty z z tym nadzieniem?

    OdpowiedzUsuń