niedziela, 18 marca 2012

Sernik


  Sernik z brzoskwiniami     Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki


Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).



Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego , zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kostki miękkiego masła (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem






Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tartce  spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.
Piec około 1 h w temperaturze 180ºC.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK :) https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń