7 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
7 łyżek cukru
1 łyżka soli
Wodę oraz cukier w pierwszej kolejności mieszamy,dodajemy sól a na końcu ocet.
Zalewy wystarcza na 6 słoików 0,9 l.
Przyprawy :
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
pieprz czarny w ziarnkach
koper
chrzan
czosnek
marchewka
Do umytych i wyparzonych słoików wsypujemy gorczycę,3 ziarnka ziela angielskiego ,3 pieprzu, 2 kawałeczki chrzanu,1 liść laurowy,koper ,2 ząbki czosnku,3 krążki marchewki. Wcześniej umyte ogórki układamy ściśle w słoikach.Zalewamy ogórki zalewą.Gotujemy około3 minuty.
Po zagotowaniu wyciągnięte słoiki odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
Rozumiem ,że zalewę tylko mieszamy ze soba i nie gotujemy jej? A na jak długo słoiki do góry dnem? Aż wystygna , czy cały okres przechowywania mają tak stać? Pytam bo stosunkowo krótko mają sie gotować .
OdpowiedzUsuń