wtorek, 24 lipca 2012

Ogórki Konserwowe

Ogórki Konserwowe  -przepis który od lat stosowany jest w mojej rodzinie.



Zalewa:

7 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
7 łyżek  cukru
1 łyżka soli
Wodę oraz cukier  w pierwszej kolejności  mieszamy,dodajemy  sól  a na końcu ocet.
Zalewy wystarcza na 6 słoików 0,9 l.

Przyprawy :

ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
pieprz czarny w ziarnkach
koper
chrzan
czosnek
marchewka




Do umytych i wyparzonych słoików  wsypujemy  gorczycę,3 ziarnka ziela angielskiego ,3 pieprzu, 2 kawałeczki chrzanu,1 liść laurowy,koper ,2 ząbki czosnku,3 krążki marchewki. Wcześniej umyte ogórki układamy ściśle w słoikach.Zalewamy ogórki zalewą.Gotujemy około3 minuty.


Po zagotowaniu wyciągnięte słoiki odwracamy do góry dnem.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Rozumiem ,że zalewę tylko mieszamy ze soba i nie gotujemy jej? A na jak długo słoiki do góry dnem? Aż wystygna , czy cały okres przechowywania mają tak stać? Pytam bo stosunkowo krótko mają sie gotować .

    OdpowiedzUsuń