Biszkopt składniki:
9 jaj
9 łyżek maki krupczatki
9 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja wybijamy , oddzielamy białka od żółtek.Białka ,wraz z cukrem ubijamy na sztywno.Po ubiciu dodajemy żółtka oraz kakao ,uprzednio rozpuszczone w małej ilości wody gotowanej.Po dokładnym wymieszaniu ,wsypujemy mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Wylewamy na blaszkę ,uprzednio wyłożona folią aluminiową .Pieczemy 30 min.w 180 stopniach.
Po upieczeniu ,biszkopt rozcinamy na pół.
Pącz do nasączenia ciasta:
200 mln .wody przegotowanej
3 łyżki cukru
sok z połówki cytryny
Do przełożenia ciasta potrzebujemy:
1 litr śmietany 36 %
3 łyżki żelatyny
2 cukry waniliowe
4 łyżki cukru
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem ,dodajemy na sam koniec żelatynę ,uprzednio rozpuszczoną i wystudzoną .Wszystko dokładnie mieszamy.
Dolna warstwę biszkoptu nasączamy i wykładamy ubitą Śmietanę .Przykrywamy drugim blatem biszkoptu ,który później nasączamy pączem.
Sposób przygotowania polewy HELIO
Zamkniętą torebkę umieścić w kąpieli wodnej w temp. 75-80 stopni Celsjusza przez ok.5 min.
po rozpuszczeniu polewy wystarczy odciąć róg torebki ,polewa gotowa do użycia.
Aby poznać szeroki asortyment produktów firmy Helio KLIKNIJ TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz