Składniki;
25 dag. maki
4-5 żółtek
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
40-50 dag. smalcu lub oleju do pieczenia
2 łyżki śmietany
10 dag.cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę,zrobić wgłębienie ,dodać żółtka ,sól,spirytus i zarobić ciasto.Wyrabiamy ciasto,aż będzie jednolite ,elastyczne ,gładkie.W razie potrzeby dodajemy śmietanę.Ciasto na faworki wyrabiamy długo, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza .Wyrobione ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy kawałek ,kolejno wałkujemy na cienkie placki.Rozwałkowane ciasto kroimy radełkiem lub nożem pasy około 3 cm. szerokości i 12 cm. długości.Każdy pasek nacinamy w środku wzdłuż i przewijamy .
Na rozgrzany tłuszcz ,wkładamy powoli faworki i rumienimy z obu stron .
Upieczone faworki wyjmujemy na półmisek wyłożony papierem śniadaniowym , aby odsączyć tłuszcz .Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz