środa, 6 lutego 2013

Faworki -chrust

Tłusty czwartek tuż ,tuż ,więc zapraszam na faworki które w  tym dniu  królują na moim stole.To już tradycja ,co rok objadamy się faworkami oraz pączkami .




Składniki;
25 dag. maki
4-5 żółtek
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
40-50 dag. smalcu lub oleju do pieczenia
 2 łyżki śmietany
10 dag.cukru pudru


Wykonanie:
 Mąkę przesiać na stolnicę,zrobić wgłębienie ,dodać żółtka ,sól,spirytus i zarobić ciasto.Wyrabiamy ciasto,aż będzie jednolite ,elastyczne ,gładkie.W razie potrzeby dodajemy  śmietanę.Ciasto na  faworki wyrabiamy długo, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza .Wyrobione ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy  kawałek ,kolejno wałkujemy na cienkie placki.Rozwałkowane ciasto kroimy  radełkiem  lub  nożem  pasy  około  3 cm. szerokości  i 12 cm. długości.Każdy pasek nacinamy w środku wzdłuż i przewijamy .






Na rozgrzany tłuszcz ,wkładamy powoli  faworki i rumienimy z obu stron .


Upieczone  faworki wyjmujemy na półmisek wyłożony  papierem śniadaniowym , aby odsączyć  tłuszcz .Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz