Coraz częściej zauważywszy oznaki Złotej polskiej jesieni .
Najwyższy czas na smażenie powideł śliwkowych.
Wykonując je często wracam myślami do dziecinnych lat .
Miłe wspomnienia.
Powidła Śliwkowe
Składniki:
-7 kg. śliwek węgierek
-1 kg. cukru
Siwki płuczemy i drążymy z pestek.
Wsypujemy do rądla i smażymy na wolnym ogniu ok.3 godzin.
Tą czynność należy powróżyć przez 3 dni.
Długie smażenie śliwek powoduje odparowanie soku i automatycznie zagęszczenie powideł.
Koniecznością jest ciągłe mieszanie,aby nie przywarły do dna.
Na koniec przecieramy przez sito i dosypujemy cukru .
Cukier musi się zespolić ze śliwkami więc na bardzo malutkim ogniu gotujemy jeszcze ok.30 min.
Gotowe powidła wkładamy do słoików , zakręcamy.
Słoiczki gotujemy 30 min.
Smacznego!
Przede wszystkim na początku należy wspomnieć, że śliwki są bardzo zdrowe. Ja korzystam z powideł https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe i jestem bardzo zadowolona z ich jakości i smaku.
OdpowiedzUsuń