wtorek, 11 września 2012

Powidła śliwkowe.

Coraz częściej  zauważywszy  oznaki  Złotej polskiej jesieni .
Najwyższy czas na smażenie powideł śliwkowych.
Wykonując je często wracam myślami do dziecinnych lat .
Miłe wspomnienia.

Powidła Śliwkowe
Składniki:
-7 kg. śliwek węgierek
-1 kg. cukru

Siwki  płuczemy i drążymy z pestek.
Wsypujemy do rądla i smażymy na wolnym ogniu ok.3 godzin.

Tą czynność należy powróżyć przez 3 dni.
Długie smażenie śliwek powoduje odparowanie soku i automatycznie zagęszczenie powideł.

Koniecznością jest ciągłe mieszanie,aby nie przywarły do dna.
Na koniec przecieramy przez sito i dosypujemy cukru .
Cukier musi się zespolić ze śliwkami więc na bardzo malutkim ogniu gotujemy jeszcze ok.30 min.
Gotowe powidła wkładamy do słoików , zakręcamy.
Słoiczki gotujemy 30 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz